In gesprek met Eurocommissaris Cañete

De oproep van Cleaner Car Contracts om zuiniger en zero-emissie auto’s is niet aan dovenmansoren gericht. Eurocommissaris Cañete van Klimaat, die CO2-normen voor autofabrikanten voorbereidt, ontving 7 februari een delegatie van Cleaner Car Contracts-deelnemers. Het gesprek ging over het belang van duurzame mobiliteit, flexibele arbeidsvoorwaarden en de transitie naar zero-emissie mobiliteit.

Duidelijke belangen
Eurocommissaris Cañete was onder de indruk van wat de directieleden van Deloitte, Arcadis, Leaseplan, ENGIE en NUON/Vattenfall uit de doeken deden over de maatregelen waarmee zij werknemers stimuleren om flexibeler en duurzamer te reizen. Automobiliteit is een grote kostenpost én de grootste bron van CO2-emissies. Zij maakten duidelijk dat duurzame mobiliteit over meer dan vloten gaat en ‘Smart, Clean en Easy’ moet zijn, omdat het om het gedrag van werknemers gaat. Het gebrek aan elektrische modellen is een bottleneck voor verdere vergroening. Desalniettemin kon Nuon melden dat Vattenfall in Europa haar volledige wagenpark van 3500 voertuigen binnen vijf jaar gaat elektrificeren, de wil is er dus zeker. De directieleden maakten de Eurocommissaris duidelijk dat het bedrijfsleven de belangrijkste vergroeningsmotor van Europese wagenparken is, en daarbij geholpen moeten worden met vooruitstrevend Europees beleid.

Zichtbaar in Brussel
Het werd Eurocommissaris Cañete snel duidelijk dat het belang van het bedrijfsleven in zuinige en elektrische auto’s niet te onderschatten is. Hij vroeg de delegatie om concrete ideeën om invulling te geven aan een pakket van beleidsvoorstellen dat eind dit jaar gepubliceerd moet worden. Naast CO2-normen gaat het om, onder andere: laadinfrastructuur, research en development van accutechnologie en het herstellen van vertrouwen tussen de auto-industrie en haar klanten. Bovendien vroeg Cañete de coalitie om haar belangen goed zichtbaar te maken in Brussel. Juist het business-perspectief op duurzame mobiliteit ontbreekt nog teveel in de Europese discussies.

Werk aan de winkel!
De coalitie pakte die handschoen met enthousiasme op! In de nabespreking bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel gaven ook de Europese consumentenbond BEUC, the European Federation for Transport and Environment, the European Climate Foundation en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu steun aan dit idee. Werk aan de winkel dus! Een vervolggesprek met ambtenaren van de Commissie staat dan ook al voor volgende week in de agenda. We houden u op de hoogte over vervolgacties.